Aproape 5 milioane de vârstnici vor primi bani în plus, de la 1 ianuarie. Pensiile lor vor crește cu 12 procente, în timp ce 200.000 de seniori care au ieșit pe minus la recalcularea din septembrie rămân cu veniturile înghețate.
Astfel, la începutul anului viitor, pensiile vor crește cu 12,1%, conform estimărilor Casei Naționale de Pensii Publice.
„Sunt doi parametri care influențează majorarea anuală a pensiilor, respectiv 100% rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Creșterea pensiilor pentru anul 2025 va fi peste rata inflației”, a precizat la Antena 3 purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea.
Pensia minimă crește cu 133 lei. În schimb, un pensionar cu venit de 2.000 lei va câștiga cu aproape 250 lei mai mult.
Pensiile mai mari de 3.000 lei sunt impozitate cu 10%. De exemplu, un vârstnic care are acum un venit de 2.900 lei, va plăti de la începutul anului viitor 25 lei impozit la stat și va încasa 3.225 lei net.
Peste 700.000 de români au ieșit pe minus la recalcularea din septembrie. Chiar dacă au rămas cu venitul actual, indexarea cu rata inflației se va face la pensia recalculată mai mică, nu la cea în plată. Așa se face că peste 200.000 de pensionari vor avea veniturile înghețate mai mulți ani.
La mai bine de două luni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, mulți seniori nu au primit încă deciziile de recalculare. În paralel, continuă a doua recalculare, care adaugă la venituri și sporurile, primele, orele suplimentare, acordul global și al 13-lea salariu.
„Sumele vor fi date începând cu data de 1 septembrie, adică și dacă recalcularea va fi făcută, de exemplu, în decembrie sau în luna ianuarie… banii vor vor intra începând cu luna septembri”, a mai spus Raul Giuglea.
Pensionarii pot depune la dosar adeverințele care atestă veniturile nepermanente, până la finalul lunii februarie.